Bağırsak Boğazı’nda Tarih Yeniden Canlandı

BEYŞEHİR - Sabaha kadar zaferin ruhuna uygun programların gerçekleştirildiği etkinlikte, Bağırsak Boğazı’ndan Bal Kalesi’ne kadar yapılan zafer yürüyüşüne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Miryokefalon Zaferi’nin Anadolu’nun ikinci Kurtuluş Savaşı olduğunu belirtti. Başkan Akyürek, “Anadolu bu savaşla Türk yurdu olarak perçinlenmiştir. Tapusu ecdadımız eliyle milletimize geçmiştir. Selçuklu başkenti Konya’nın bundan sonra da Selçuklu tarihi ile ilgili birçok çalışmaya imza atması gerekiyor” dedi.
      Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğiyle düzenlenen Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıldönümü etkinlikleri, zaferin kazanıldığı Bağırsak Boğazı’nda sabaha kadar yapılan anma programları ile sona erdi. Zaferin ruhuna uygun olarak yüzlerce kişinin katılımı ile sabaha kadar süren program, Bağırsak Boğazı’nda kılınan sabah namazının ardından Bal Kalesi’ne yürüyüş ile devam etti.
        Yürüyüşe Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar,  Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, daire başkanları, akademisyenler, yazarlar ve izciler katıldı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Yeni nesillere ecdadımızın yaptığı fedakarlıkları göstermek, öğretmek, onların hatıralarından bahsetmek millet olma duygusunu güçlendirir. Çocuklarımıza, gençlerimize milli şuur verir. Ülkemize, vatanımıza, milletimize daha önemli hizmetler yapmaları için köklerini öğrenmeleri ve ona dayanmaları daha büyük bir güç verir” dedi. Miryokefalon Zaferi’nin Anadolu’nun ikinci Kurtuluş Savaşı, ikinci Malazgirt Savaşı olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Anadolu bu savaşla Türk yurdu olarak perçinlenmiştir. Tapusu ecdadımız eliyle milletimize geçmiştir. Çünkü Selçuklu başkenti Konya’dan Türkleri atmak üzere gelen Bizans ordusu bu bölgede hezimete uğratılmış ve Bizans imparatoru esir alınmıştır. Bu noktada Konya’nın bundan sonra da Selçuklu tarihi ile ilgili, Selçuklu ecdadımızın yaptığı fedakarlıklarla ilgili bir çok çalışmaya imza atması gerekiyor. Konya’nın tüm alanı, hatta Karaman, Niğde, Aksaray ve uzanan coğrafyada, Afyon’a kadar olan bölgeden Sinop’a kadar, Halep’ten Bitlis Ahlat’a kadar olan bölge Selçuklu bölgesidir. Burada ecdadımızın hatıralarını yaşatma sorumluluğu hepimize aittir. Belediyeler olarak bu konuda üstümüze düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu. Bal Kalesi’ndeki program Mehter konseri, atlı grubun ok gösterisi ve zafer duası ile sona erdi.
     Etkinlikler kapsamında ilk gün Şehir Meydanı’na “Kılıçarslan Şehir Meydanı” isim verme töreni, Alaedin Camii Haziresi Sultan Türbeleri alanında dua, İl Halk Kütüphanesi’nde “Miryokefalon Zaferi, Yeri ve Tarihi Önemi” konulu sempozyum düzenlendi. Prof. Dr. Ahmet Çaycı moderatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyumda Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan ve Yrd. Doç. Dr Adnan Eskikurt zaferi anlatan bildiri sundular.



Diğer Fotoğraflar